Raspeballer med surmelk på Wesselstue |
For å lage raspeballer
trenger man:
Poteter (ikke nypoteter)
Byggmel
Hvetemel
Salt
Man bruker ca. tre deler rå
potet, og en del kokt potet, disse raspes på et rivjern
eller kjøres i kjøkkenmaskin.
Byggmel (ca. 120g pr. kg poteter) og
hvetemel (ca.50g pr. kg poteter) blandes i potetene, og smakes til med salt.
Denne blandingen formes til
passe store baller med en spiseskje eller med hendene. Er blandingen litt
klissete er det greit å dyppe skjeen/ hendene i litt vann for å unngå at den
henger fast, og for å få den formen ballene skal ha. Ballene haes i kokende
kjøttkraft/buljong, og trekkes til de er ferdige, ca. en halvtime.
Tilbehøret:
Her er det litt forskjellige
preferanser, men i Bergen er det vanligste å servere raspeballer med røykte
svineknoker, vossakorv, kålrotstappe og baconfett.
Det er også mange som liker å
ha litt sirup på, og det er heller ikke uvanlig at folk drikker et glass
surmelk eller to når de nyter denne herlige retten.
Kålrotstappe:
Skrell en kålrot, del den i
biter og kok den mør, hell av kokevannet og tilsett litt fløte og smør, malt muskatnøtt,
salt og pepper. Kjør med stavmikser til du
har fått den konsistensensom du vil ha på din tallerken. Noen liker også å ha litt
potet og/eller gulrot i stappen, da koker man dem sammen med kålroten.
Røykeknoke:
Kokes i to og en halv til tre
timer avhengig av størrelsen. Kraften etter dette er
perfekt til å trekke raspeballene i.
Vossakorv:
Denne er jo egentlig ferdig
og trenger bare å bli varm, ha den oppi vannet til raspeballene fem minutter
før servering.
Baconfett:
Skjær bacon i terninger
(eller kjøp ferdig ternet bacon). Ha dette i en varm, tørr panne og surr til
det er gyllent. Smelt gjerne en smørklatt i baconet.
Raspeballer spises som regel
på torsdager, og om man vil spise denne retten på restaurant er vel torsdag den
eneste dagen i uken å gjøre det på.
Fredrik
PS! Da det amerikanske bandet
R.E.M spilte i Bergen i 2008 (en torsdag)
spiste de selvfølgelig
raspeballer fra Wesselstuen:
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar