onsdag 1. august 2012

Raspeballer- en tradisjon på Holbergstuen og Wesselstuen


Raspeballer med surmelk på Wesselstue
For å lage raspeballer trenger man:

Poteter (ikke nypoteter)
Byggmel
Hvetemel
Salt

Man bruker ca. tre deler rå potet, og en del kokt potet, disse raspes på et rivjern
eller kjøres i kjøkkenmaskin.
Byggmel (ca. 120g pr. kg poteter) og hvetemel (ca.50g pr. kg poteter) blandes i potetene, og smakes til med salt.
Denne blandingen formes til passe store baller med en spiseskje eller med hendene. Er blandingen litt klissete er det greit å dyppe skjeen/ hendene i litt vann for å unngå at den henger fast, og for å få den formen ballene skal ha. Ballene haes i kokende kjøttkraft/buljong, og trekkes til de er ferdige, ca. en halvtime.

Tilbehøret:
Her er det litt forskjellige preferanser, men i Bergen er det vanligste å servere raspeballer med røykte svineknoker, vossakorv, kålrotstappe og baconfett.
Det er også mange som liker å ha litt sirup på, og det er heller ikke uvanlig at folk drikker et glass surmelk eller to når de nyter denne herlige retten.

Kålrotstappe:
Skrell en kålrot, del den i biter og kok den mør, hell av kokevannet og tilsett litt fløte og smør, malt muskatnøtt, salt og pepper. Kjør med stavmikser til du har fått den konsistensensom du vil ha på din tallerken. Noen liker også å ha litt potet og/eller gulrot i stappen, da koker man dem sammen med kålroten.

Røykeknoke:
Kokes i to og en halv til tre timer avhengig av størrelsen. Kraften etter dette er perfekt til å trekke raspeballene i.

Vossakorv:
Denne er jo egentlig ferdig og trenger bare å bli varm, ha den oppi vannet til raspeballene fem minutter før servering.

Baconfett:
Skjær bacon i terninger (eller kjøp ferdig ternet bacon). Ha dette i en varm, tørr panne og surr til det er gyllent. Smelt gjerne en smørklatt i baconet.
Raspeballer spises som regel på torsdager, og om man vil spise denne retten på restaurant er vel torsdag den eneste dagen i uken å gjøre det på.

Fredrik

PS! Da det amerikanske bandet R.E.M spilte i Bergen i 2008 (en torsdag)
spiste de selvfølgelig raspeballer fra Wesselstuen:


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar